Business consultancy BG5
Effectief Samenwerken en Talenten Benutten: Het BG5 Systeem
In een dynamische en veranderende werkomgeving is het essentieel om de talenten van ieder teamlid optimaal te benutten. Dit draagt niet alleen bij aan het individuele werkplezier en de persoonlijke groei van de medewerkers, maar verbetert ook de teamdynamiek, verhoogt de efficiëntie en stimuleert de algemene resultaten van het team en de organisatie. Het BG5 systeem kan hierin een cruciale rol spelen door inzicht te bieden op individueel, partnerschap- en teamniveau.
De Uitdagingen van Vandaag
De hedendaagse werkplek wordt gekenmerkt door continue veranderingen en onzekerheid. Medewerkers zoeken niet alleen financiële beloningen, maar verlangen ook naar voldoening, betekenis en de mogelijkheid om een bijdrage te leveren. Daarnaast moeten organisaties efficiënter werken met minder middelen en moeten processen steeds verder gedigitaliseerd worden. In deze context is het belangrijk om traditionele werkmethoden los te laten en nieuwe samenwerkingsvormen te omarmen.
Duurzame Inzetbaarheid
Veel organisaties hebben inmiddels thema’s zoals duurzame inzetbaarheid omarmd. Dit houdt in dat medewerkers gedurende hun hele loopbaan gezond, gemotiveerd, competent en productief kunnen blijven werken. Het BG5 systeem kan leidinggevenden en teamleden helpen om effectief om te gaan met de uitdagingen van de moderne werkplek en geïnspireerd te blijven werken.
Wat is BG5?
BG5 is een systeem dat de dynamiek binnen een individu, een team en de gehele organisatie visueel maakt. Het biedt inzichten in waar je staat, hoe je het beste tot je recht komt en welke talenten er aanwezig zijn. BG5 identificeert ook wat er ontbreekt om succesvol te zijn, zodat je gerichte acties kunt ondernemen om deze hiaten te vullen.
Vragen die jij als leidinggevende hebt:
-
Hoe komen ieders kwaliteiten tot hun recht en worden deze ook optimaal benut?
-
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat elk teamlid zijn of haar unieke talenten kan inzetten en ontwikkelen binnen het team?
-
-
Kunnen we afstappen van functieomschrijvingen en hokjes denken?
-
Op welke manieren kunnen we flexibel zijn in het definiëren van rollen binnen het team, zodat mensen meer vrijheid hebben om hun vaardigheden en interesses te verkennen?
-
-
Hoe worden binnen jouw team keuzes gemaakt en passen deze bij het individu binnen het team én binnen de huidige tijd?
-
Hoe kunnen we besluitvormingsprocessen aanpassen om rekening te houden met individuele behoeften, teamdynamiek en externe omstandigheden?
-
-
Hoe zet jij jouw uniekheid als leidinggevende in en hoe kan dit een positieve bijdrage leveren aan het groepsproces?
-
Op welke manieren kan mijn unieke stijl van leiderschap bijdragen aan het creëren van een positieve en productieve werkomgeving voor het team?
-
-
Hoe creëren we samen een werkomgeving of carrière die aanvullend is op ieders persoonlijke leven en ambities?
-
Hoe kunnen we flexibele werkregelingen en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden implementeren om tegemoet te komen aan diverse individuele behoeften en doelen?
-
-
Hoe kunnen we elkaar beter leren kennen, zodat er meer begrip ontstaat voor ieders uniekheid?
-
Op welke manieren kunnen we de teamband versterken en de communicatie bevorderen om een cultuur van begrip, respect en ondersteuning te creëren binnen het team?
-
Het meest geavanceerde persoonlijkheids- en samenwerkingsassessmentsysteem ter wereld
​
BG5
Hoe kunnen wij elkaar beter leren kennen en begrijpen, waardoor er meer begrip ontstaat voor ieders uniekheid?
We hebben allemaal psychologische voorkeuren in hoe we de wereld waarnemen en beslissingen nemen, evenals een specifieke manier waarop onze genetica functioneren. Dit maakt ons allemaal uniek. BG5 is een unieke manier om persoonlijk potentieel en groepsdynamica in werk en leven zichtbaar te maken.
We proberen op alle mogelijke manieren grip te krijgen op onszelf en op de samenwerking met of aansturing van anderen. Er zijn vele assessmenttools beschikbaar, zoals DISC, de Big Five, het Enneagram en de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Deze waardevolle persoonlijkheidstests belichten verschillende aspecten van gedrag of samenwerking. Echter, al deze systemen delen mensen in een beperkt aantal typeringen in, terwijl personen met dezelfde typering als individuen totaal verschillend kunnen zijn.
BG5 maakt voor ieder een unieke persoonlijke blauwdruk van zijn of haar potentieel om optimaal te functioneren, met unieke, specifieke natuurtalenten. BG5 brengt de dynamiek tussen samenwerkende partners in kaart en geeft inzicht in hoe de groepsdynamiek zich beweegt. Het brengt de onderliggende mechanismen en chemie letterlijk ‘in kaart’. BG5 is objectief en niet gebaseerd op het beantwoorden van subjectieve vragenlijsten. Het heeft slechts drie feitelijke gegevens nodig van elke persoon om deze kaarten te kunnen maken: geboortedatum, tijd en plaats.
​
​BG5 is de praktische toepassing van Human Design in het dagelijks werk en leven. Human Design gaat ervan uit dat ieder mens uniek is en een uniek ontwerp heeft, een blauwdruk die al vanaf je geboorte vastligt.
Effectief Samenwerken en Talenten Benutten
​
Plan van Aanpak..
-
Intakegesprek met de Leidinggevende (HR-manager):
-
We komen bij jou als leidinggevende langs voor een intakegesprek. Hierin bespreken we de knelpunten van het team en het potentieel dat binnen het team/bedrijf aanwezig is.
-
-
Individuele Gesprekken met Teamleden:
-
Vervolgens gaan we met ieder teamlid individueel in gesprek. In ieder gesprek van 1,5 uur krijgen zij een overzichtsanalyse van henzelf. Hierin krijgen zij inzicht in hun kwaliteiten en valkuilen.
-
Een team wordt gezien vanaf 3 mensen of meer, met een maximum van 10 personen. Als het team groter is dan 10 personen, worden de leden opgedeeld in subgroepen.
-
-
Analyse en Planningsgesprek met de Leidinggevende:
-
Nadat alle teamleden een analyse hebben gehad, plannen we opnieuw een gesprek met de betreffende leidinggevende. In dit gesprek brengen we in kaart waar de knelpunten van het team liggen, waar de kracht zit, en waar de groeimogelijkheden liggen, zowel voor de individuele teamleden als voor het team als geheel.
-
Samen met de leidinggevende of HR-manager wordt er een plan van aanpak opgesteld om de geconstateerde knelpunten aan te pakken en het potentieel binnen het team optimaal te benutten.
-
Dit plan van aanpak zal gericht zijn op het verbeteren van de teamdynamiek, het optimaliseren van individuele talenten, het identificeren van groeikansen en het implementeren van concrete acties om de prestaties en het welzijn van het team te verbeteren.
​​
​
-
Minder Ziekteverzuim:
-
Iedereen gaat met meer plezier naar het werk en verricht werk dat beter bij hem of haar past, wat resulteert in minder ziekteverzuim.
-
-
Verbeterde Teammotivatie en Ondersteuning:
-
Het team weet elkaar beter te motiveren en ondersteunen, waardoor de algehele motivatie en betrokkenheid toenemen.
-
-
Verhoogd Teaminzicht en Samenwerking:
-
Het team heeft een beter begrip van elkaars kwaliteiten en hoe ze elkaar kunnen versterken, wat leidt tot effectievere samenwerking en prestaties.
-
-
Versterkte Teamband en Zorgzaamheid:
-
Er ontstaat meer begrip en het team kan beter voor elkaar zorgen, wat resulteert in een versterkte teamband en een ondersteunende werkomgeving.
-
-
Verhoogd Werkplezier:
-
Het team gaat met meer plezier naar het werk vanwege de verbeterde teamdynamiek en onderlinge relaties.
-
-
Gemakkelijker Behalen van Persoonlijke Doelstellingen:
-
Individuele teamleden weten beter wat ze nodig hebben om hun persoonlijke doelstellingen te behalen, wat resulteert in een hogere kans op succes.
-
-
Soepelere Samenwerking:
-
Samenwerkingen binnen het team verlopen soepeler vanwege het verbeterde begrip van elkaars sterke punten en behoeften.
-
-
Efficiëntere Vergaderingen:
-
Vergaderingen worden efficiënter doordat het team beter op elkaar is afgestemd en effectiever kan communiceren.
-
Door deze voordelen te realiseren, kunnen we de algehele prestaties, tevredenheid en het welzijn van het team aanzienlijk verbeteren.
Resultaat
Mogelijke (Risico)factoren voorkomend uit de analyse
Door deze factoren te identificeren en te begrijpen, kunnen we gerichte interventies ontwikkelen om de prestaties, het welzijn en de tevredenheid van het team te verbeteren. Tevens kunnen we proactieve maatregelen nemen om potentiële risico's te verminderen en de veerkracht van het team te vergroten.
-
Risico op Burn-out:
-
Identificatie van teamleden bij wie de kans op een burn-out het grootst is, gebaseerd op stressniveaus, werkdruk en persoonlijke coping mechanismen.
-
-
Behoefte aan Uitdaging:
-
Ontdekking van teamleden die meer uitdaging nodig hebben in hun werk om gemotiveerd en betrokken te blijven, gebaseerd op hun vaardigheden en behoeften.
-
-
Leiderschapspotentieel:
-
Evaluatie van teamleden die het meest geschikt zijn om leiding te nemen, gebaseerd op hun leiderschapskwaliteiten, communicatieve vaardigheden en capaciteit om anderen te motiveren.
-
-
Geschiktheid voor Zelfstandig Werken:
-
Identificatie van teamleden die het meest geschikt zijn om zelfstandig te werken, gebaseerd op hun zelfsturende vermogen, organisatorische vaardigheden en behoefte aan autonomie.
-
-
Voorkeur voor Groepswerk:
-
Onderscheiding van teamleden die het beste gedijen in groepsverband, gebaseerd op hun teamgerichte vaardigheden, samenwerkingsbereidheid en sociale interacties.
-
-
Geschiktheid voor Verslaglegging:
-
Identificatie van teamleden die het meest geschikt zijn voor verslagleggingen, gebaseerd op hun analytische vaardigheden, nauwkeurigheid en schriftelijke communicatievaardigheden.
-